به جرأت میتوان گفت که یکی از اصلیترین ابزارها در صنعت چوب و نجاری اره عمود بر میباشد که بیشتر برای برش سطحی استفاده میشود.
این وسیله در نوع به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- اره عمود بر صنعتی: این اره دارای گیربکس فولادی میباشد و از این لحاظ قابلیت استفاده در مدت زمان زیاد و با فشار زیاد میباشد.
- اره عمود بر نیمه صنعتی: بر خلاف اره عمود بر صنعتی برای این دستگاه نیاز نیست تا کاملا حرفهای باشند و نسبت به دستگاه صنعتی دارای قدرت کمتری میباشد.
این اره از موتور مسی ساخته شده است که نیروی این موتور به تیغه عمودی دستگاه وارد میشود. این دستگاه به لحاظ شباهت، مشابه دستگاه اره افقی بر و یا اره همه کاره است.
ارههای عمود بر بر اساس نوع و مدل ممکن است دارای امکانات متفاوتی باشند، مانند برش صاف و برش زاویه دار. اما برای آشنایی هرچه بهتر، در زیر برخی از امکاناتی که ممکن است این دستگاه داشته باشد را بیان میکنیم:
- سیستم دیمر: این سیستم در تمامی ارههای عمود بر وجود دارد که به صورت یک غلطک میباشد که به وسیله آن میتوانیم سرعت حرکت تیغه را زیاد و یا کم کنیم.
- سیستم پاندولی: با این سیستم میتوانیم علاوه بر حرکت در جهت بالا و پائین، حرکت رو به جلو و عقب نیز داشته باشیم. اگر ما هر دو حرکت را به صورت ترکیبی در دستگاه فعال کنیم، میتوانیم برش سریعتری داشته باشیم.
- سیستم گاورنر: این سیستم وظیفه ثابت نگه داشتن دور یا گشتاور در بارهای مختلف دستگاه را داشته باشیم.
- سیستم راهاندازی نرم: با فعال کردن این سیستم، عمود بر با شیبی ملایم راه اندازی میشود و با طی چند لحظه به حداکثر دور خود میرسد. با این سیستم دوام موتور و قطعات دستگاه بیشتر میشود.
- سیستم جلوگیری از استارت مجدد: این سیستم باعث جلوگیری از روشن شدنهای ناگهانی دستگاه میشود.
- سیستم دمش و مکش اره عمود بر: سیستم دمش و مکش به منظور کنار زدن و یا جمع آوری بُرادههای چوب از جلوی تیغه میشود.
این دستگاه دارای مزایا و معایبی نیز هست که در زیر به اختصار به آنها میپردازیم:
مزایا:
- سبکی و وزن کم دستگاه
- قابلیت حرکت آسان
- قابلیت برش آزادانه
معایب:
- برش خشن و بدون دقت
- بدون برش صاف و گونیا
نویسنده: سعید دهقانی