رزوود (Rosewood) چوب به دست آمده از درخت زیبای بلسان بنفش است که بومی کشور هندوستان است و نقش پر رنگی در اقتصاد این کشور ایفا میکند. این درختِ پهنبرگ و باشکوه دارای قامتی تا ارتفاع ۱۸ متر و قطر تنه تا ۶ متر میباشد. درخت رز علاوه بر تولید چوب زیبا و سخت به عنوان درخت زینتی نیز در آمریکا کاشته میشود. در برزیل و ماداگاسکار نیز گونههایی بسیار با کیفیت و مرغوب رشد میکنند و در حال حاضر اکثر این درختان ممنوعالقطع بوده و در فهرست حفاظت قرار دارند و همچنین تلاش برای پیدا کردن جایگزینی مناسب برای آن ادامه دارد.
چوب بلسان بنفش معطر است که پس سالها بوی آن باقی میماند. این چوب به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد، در غرب از چوبهای بسیار محبوب و گرانقیمت به شمار میآید.
چوب درون طیفی وسیع از رنگهای تیره و روشن زرد، قهوهای، نارنجی و قرمز است و رگههای تیره بر سطح آن نقوش زیبایی را پدید میآورد. چوب برون نیز زرد کمرنگ است و مزری مشخص میان دو بخش برون و درون وجود دارد. دوایر رشد سالانه در این چوب، نامشخص میباشد.
رزوود راست تار و پراکنده آوند است و بافتی یکدست، صاف و سخت دارد. منافذ بزرگ تا متوسط بر سطح چوب وجود داشته و اشعههای چوبی قابل رؤیت نمیباشند. وزن مخصوص این چوب حدود ۸۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.
رزوود از چوبهای سخت به شمار میآید و اگرچه پردازش آن معمولاً مطلوب و آسان است، اما در مواردی سختی بیش از حد آن باعث دشوار شدن کار و آسیب به ابزرآلات میشود. رزوود بافتی روغنی دارد و در هنگام رنگکاری و خشک کردن آن باید این موارد در نظر گرفته شود. این چوب قابلیت رنگپذیری بالایی از خود نشان میدهد.
همانطور که اشاره شد، زروود دارای سه نوع هندی، برزیلی و ماداگاسکار میباشد. چوب بلسان بنفش هندی نسبت دیگر انواع، کاربرد بیشتری در ساخت گیتار داشته و چوب درون آن تیرهتر است. چوب رز برزیلی مرغوبتر و گرانبهاتر و البته کمیابتر از رزوود هندی است. چوب رز ماداگاسکار نسبت به سایرین دارای عطر بیشتری بوده و به طور کلی ممنوعالقطع میباشد.
چوب رز جهت روکشگیری، مبلمانسازی، ساخت آلات موسیقی، کفپوش، معرقکاری، کابینتسازی، ماکتسازی، درب و پنجره، انواع وسایل تزئینی و دکوری و… استفاده میشود.
نویسنده: مطهره سادات میرلوحی