در میان سبکهای معماری برای نمای ساختمان، برخی از سبکها اغلب در خدمت مذهب بوده و هستند، به طور مثال میتوان از سبک معماری روم شرقی نام برد.
تاریخچه معماری روم شرقی
پس از تقسیم شدن امپراتوری عظیم و قدرتمند روم، به دو بخش روم شرقی و روم غربی، شهر باستانی بیزانس (مقر روم شرقی) توسط کنستانتین، بازسازی شد. که همان قسطنطنیه (استانبول امروزی) میباشد. این شهر بندری اهمیت تجاری خاصی داشت. و از تمدن چشم گیری برخوردار بود. و با تمدنهای روم، یونان، بابل، ایران و … در شرق و غرب در ارتباط بود. که ماحصل آن، تأثیر بیزانس از هنر و معماری مشرق زمین و از طرفی مسیحیت در خلق جلوهای جدید از معماری شد. معماری بیزانسی، جزئیات شیوههای معماری رومی، یونانی، غربی و خاورمیانهای را با یکدیگر ترکیب میکرد. و توانسته بود معماری ارتدکس را نیز تحت تأثیر قرار دهد. از این سبک معماری بیشتر در ساخت مکانهای مذهبی و کلیساها استفاده شدهاست.
ساختار معماری روم شرقی
ساختمانهای اصلی بیزانسی، به صورت چند ضلعی (مربع، مستطیل، هشت ضلعی و…) شکل هستند. و یک پلان مرکزی، محوری و یا هر دو را در برمیگیرند. پلان مرکزی از پلانهای بارز و مشخص بیزانس میباشد. که تاکید بر نقطه مرکزی دارد. اگرچه منشأ آن را میتوان در روم دید. اما این سبک در این دوره به مرحلهی تکامل رسیده است. محراب به عنوان قطبنما با تمام شکوه و زیبایی رو به فضای مرکزی دارد. در این سبک، نسبت به نمای بیرونی، توجه بیشتری به نمای داخلی ساختمانها میشود. پنجرههای بلند نورگیر در این سبک رواج پیدا کردند. که نور طبیعی به کمک آنها به داخل ساختمان میتابد. و تهویهی هوا نیز بهتر انجام میشود. روایتگری و استفاده از موزاییک کاریهای شکیل و ارزشمند با سنگهای رنگارنگ و ریز در طرحهای متنوع برای سطوح دیوارها و دکور ساختمانهای بیزانسی رواج دارد. در این سبک، به جای ستونبندیهای کلاسیک، ستونهایی که زیرطاقیهای دکوری داشته و از طرحهای خاورمیانه الهام گرفته شده، تعبیه میشود.
ویژگی های نما در معماری روم شرقی
برجستهترین ویژگی معماری بیزانسی، وجود گنبد و سقفهای گنبدی زیباست. نوع گنبد زدن در بنا به این صورت مقتبس از معماری چهارتاقی ساسانی است. در این معماری، از آجر و بلوکهای سنگی تراشیده برای بسیاری از بناها و دیوارها استفاده شده. و از سنگ مرمر برای سرستونها و ستونها بهره بردهاند. از معروفترین بناهای ساخته شده به این سبک، میتوان از کلیسای حواریون، کلیسای ایاصوفیه که امروزه مسجد میباشد. و یکی از شاهکارهای معماری بیزانس میباشد، کلیسای سن گویگوری، سانتا سرجیوس و باکوس در استانبول و کلیسای سان ویتاله در راونا نام برد.