نمای ساختمان، پوستهی هر ساختمان است و نقش بسیار مهمی در زیبایی و جذابیت آن ایفا میکند. نمای خارجی ساختمان در بحث معماری از اهمیت ویژهای برخوردار است. چرا که افراد قبل از هر چیز در مواجهه با ساختمان، با مدل و سبکهای طراحی نما برخورد میکنند. برای پیادهسازی نمای ساختمان، سبکهای معماری متفاوتی وجود دارد.
نمای کلاسیک
نمای کلاسیک یا رومی از آن دسته از سبکهای معماری است که در کل دنیا طرفدار دارد . نمای رومی مناسب برای افرادی است که به معماری کلاسیک علاقهمند هستند. از آنجایی که این نما در ایران طرفداران زیادی دارد. بسیاری از منتقدان بر این باورند که نمای ساختمان بایستی متناسب با فرهنگ کشور و جامعه باشد. و نمای رومی با فرهنگ کشور ایران سازگار نیست. اما باید گفت که اگر به دوران ایران باستان برگردیم . نگاهی به تاریخ ساختمانسازی ایران باستان بیندازیم. سازههایی مثل تخت جمشید را خواهیم دید که کاملا مطابق با سبک معماری کلاسیک است. پس میتوانیم سبک نمای رومی را با معماری ایرانی همسو بدانیم.
ویژگیهای سبک معماری کلاسیک
در معماری به سبک کلاسیک رنگها دارای محدودیت هستند .زیرا تنها رنگهای گرم نظیر قهوه ای، طلایی، برنزی، یشمی و … انتخاب میشوند. مهمترین نکتهای که در انتخاب رنگ اینگونه بناها باید رعایت شود. استفاده از یک الی دو رنگ است نه بیشتر. مصالح اصلی این نوع نما، سنگهای تراورتن، مرمر، گرانیت است. در موارد محدود و برای کمترشدن هزینهها از سیمان سفید نیز استفاده میشود. ساختار نمای کلاسیک از نظر معماری و طراحی، ساده و با جزئیات کم همراه است . از اینرو نسبت به نماهای اسلیمی و بومی سنتی ایران از پیچیدگی بسیار کمتری برخوردار است. از ویژگیهای این سبک میتوان به استفاده از المانهایی نظیر قوسهای بزرگ همراه با نقشههای ظریف برجسته، و ستونهای کوتاه تزئینی، ستونهای با سطح مقطع دایره به جای چند ضلعی، سرستونها و کلهگاویها، انواع کتیبه، گلوییها، هلال و قاب پنجره اشاره کرد. استفاده از المانها ارتباط مستقیم با میزان بودجهی سازنده دارد. بهعبارتدیگر هرچه بودجهی ساخت کمتر باشد. تعداد المانهای به کار رفته کمتر است، پس به علت تنوع المانها در این سبک، با توجه به بودجه و سلیقهی سازنده میتوان از این سبک، برای ساخت نماها با تنوع بسیار زیاد و به دور از تکرار و الگوبرداری از دیگر ساختمانها استفاده نمود.
ریشههای فرهنگی
ریشهی فرهنگی استفاده از این سبک نما، تجملگرایی و به نوعی پاسخ به میل کاخنشینی و رفاه در زندگی امروزی است. از طرفی، در دسترس بودن مصالح مورد استفاده و شاخص شدن ساختمان و تاثیرگذاری بصری آن در ذهن مخاطب نیز در رواج این سبک معماری در نمای ساختمان حائز اهمیت است.
نویسنده : خانم یزدانی