تا به حال به این که چگونه یک الوار به یک چوب صاف و یک دست تبدیل میشود فکر کردهاید. پس از برش الوار به وسیله اره فلکه و رنده شدن توسط یک رنده میزی، نوبت به دستگاه گندگی میرسد. این دستگاه بر خلاف رنده میزی که الوار را از سطح زیرین رنده میکند، چوب را از قسمت بالایی شروع به رنده کردن میکند. در قدیم به این دستگاه گندگیر گفته میشد و به مرور زمان نام این دستگاه مورد اختصار قرار گرفته شده و به گندگی تغییر یافته. این دستگاه نسبت به رنده میزی یک رنده بسیار قوی محسوب میشود و با وارد کردن الوار و چوب ناهموار می توانیم یک چوب صاف و یک دست داشته باشیم. از مزیت این دستگاه میتوان به این مورد اشاره کرد که برای حرکت چوب در دستگاه نیاز به زور و دست نیروی انسانی ندارد و نیروی کار با قرار دادن ابتدای الوار در دستگاه، الوار در حین رنده شدن به سمت جلو حرکت کرده و از سوی دیگر دستگاه خارج میشود.
این دستگاه هم به صورت برق تک فاز و هم به صورت برق سه فاز در بازار وجود دارد و نکته مهم در بین این دو دستگاه این است که گندگی با برق سه فاز دارای نیروی قویتری نسبت به برق تک فاز میباشد. از نظر سیستم کاربری گندگی این دستگاه به دو دسته دستی و اتوماتیک تقسیم میشود و در کنار سیستم این دستگاه را میتوان بر اساس عرض صفحه ورودی یا همان طول تیغه دستگاه نیز دستهبندی کنیم.
همانطور که گفته شد دستگاه گندگی از نظر سیستم کاربری به دو دسته دستی و اتوماتیک تقسیم میشود. در دستگاه دستی برای تنظیم فاصله صفحات گندگی برای بالا و پائین بردن صفحات باید از اهرم چرخان کنار دستگاه استفاده شود اما در دستگاه اتوماتیک برای بالا و پائین بردن صفحات از دو دگمه برای جابهجایی این صفحات استفاده میکنیم. علاوه بر وجود این دو دگمه در دستگاه یک اهرم دستی هم برای مواقعی که دگمه ها از کار می افتند و یا امکان جابهجایی صفحات برای بالا و پائین بردن وجود ندارد، وجود دارد.
اما در کنار این که این دستگاه یک رنده قوی میباشد، نکته مهمتر تنظیم فاصله صفحات توسط اپراتور میباشد زیرا از اصلیترین موارد در جهت داشتن کیفیت هرچه بهتر چوب، تنظیم صفحات توسط اپراتور میباشد.
نویسنده: سعید دهقانی